Ești mai inteligent decît crezi!


Dr Thomas Armstrong este orator motivațional, consultant în educație și autor a numeroase cărți și articole; pasionat de teoria inteligențelor multiple a lui Howard Gardner și de neurodiversitate, crede și popularizează prin toate mijlocele disponibile o alternativă la educația tradițională. El crede că performanța și inteligența, văzute doar ca rezultate excepționale în disciplinele tradiționale (matematică, citit, scris etc) îngustează și limitează, ba chiar discriminează o multitudine de copii și de adulți care dovedesc o inteligență aparte în alte domenii decît cele devenite ”tradiționale”.
În ce fel, se întreabă autorul, preluînd teoria lui Howard Gardner, este un muzician mai puțin inteligent decît un fizician sau o balerină mai puțin inteligentă decît un neurochirurg? De ce abilitățile muzicianului sau ale balerinei sunt considerate doar ”talent”, în timp ce nivelul inteligenței se măsoară doar prin teste scrise care evaluează deprinderile logico-matematice? Și de ce un copil diagnosticat cu ADHD sau autism este ”bolnav” și nu ”diferit”?
Una din încercările de a aduce la cunoștința societății avantajele stimulării și dezvoltării diferitelor tipuri de inteligențe o reprezintă și cartea ”Ești mai inteligent decît crezi. Un ghid al inteligențelor multiple pentru copii”, publicată în România la Editura Curtea veche, 2011. Cartea, după cum sugerează titlul, este dedicată copiilor; citind-o, aș spune că publicul vizat este format din preadolescenți și adolescenți, însă ea reprezintă un punct de plecare util, un material foarte ușor de digerat și plin de resurse și pentru părinții care vor să descopere și să stimuleze toate tipurile de inteligență ale copilului lor pînă să ajungă să citească el însuși cartea.
Lucrarea ete structurată pe opt capitole, fiecare tratînd cîte unul din cele opt tipuri de inteligență observate de Howard Gardner: inteligența lingvistică, muzicală, logico-matematică, vizuală-spațială, kinestezică, inter și intrapersonală și a naturii. În fiecare capitol veți găsi definiții ușor de înțeles pentru fiecare tip de inteligență, exemple despre modul în care folosim în viața de zi cu zi fiecare tip de inteligență, dar și exerciții și sugestii despre cum să stimulezi fiecare tip de inteligență. Mai mult decît atît, fiecare capitol vine cu propriile sale resurse recomandate de autor: cărți, articole, websiteuri și bloguri, organizații. Este meritul traducătorului și al editorului de a adapta unele din aceste informații pentru cititorul român. De exemplu, veți găsi adrese și linkuri web ale unor ONG-uri care activează în România, unde puteți activa ca voluntar sau unde puteți să vă îndrumați copilul spre voluntariat.
E o carte ușoară, inteligentă și edificatoare; v-o recomand cu căldură pentru pauzele de cafea din activitatea voastră zilnică!
Vă recomand, cu ocazia asta, și blogul autorului, unde veți găsi articole și resurse despre preocupările sale în educație.
http://thomasarmstrong.com/blog/

http://www.curteaveche.ro/Esti_mai_inteligent_decat_crezi_Un_ghid_al_inteligentelor_multiple_pentru_copii-3-1384

  1. Este o carte bine-venita si de un real folos pentru parintii care vor sa fie de un real sprijin in dezvoltarea inteligentei copiilor lor.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>