De’ale Tăticilor Dedicaţi

De vorbă cu tăticii: Cosmin Vaman și Bogdan Burlăcianu

Pentru că, poate, tăticii nu au parte de atât de multă atenţie sau credit, vrem să publicăm câteva trăiri ale unor tătici dedicaţi din comunitatea de părinți ieșeni. Sperăm să vă facă cel puţin la fel de multă plăcere să le citiţi cât ne face nouă să publicăm aceste articole!

Începem seria interviurilor noastre cu Cosmin Vaman și Bogdan Burlăcianu (adică Bobo).

Îl știm cu toții pe Cosmin în postura sa de interpret, compozitor și versificator al pieselor cu care știe să ne încînte. Îl mai știm și în postura sa de membru al echipei de la Departamentul media al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Îl știm și în ipostaza de prieten, îi cunoaștem zîmbetul ștregăresc și umorul fin. Acum e timpul să îl cunoaștem și în rolul lui de tată al unei minunate fetițe de patru ani!

Bobo este artist, ca și Cosmin. E Bobo de la Fără Zahăr, Bobo de la The Brad Pits, Bobo din proiectele acelea fantastice cu Ada Milea. E impresionant și un pic intimidant. După ce afli că el e și soțul lui Ani, prietena noastră de la Kiddo Cafe, că e un prieten bun și, mai ales, un tată dedicat, atent și sensibil, rămîne impresionant, însă nu mai e intimidant, ci… Vă lăsăm să descoperiți în rîndurile de mai jos.

Cum te strigă copilul?   

C.V.: Tati / Daddy Bear.

B.B.: Tati

Cum a fost când l-ai văzut prima dată?  

C.V.: Ireal.

B.B.: Fantastic. Să vezi o fiinţă care e parte din tine, atât de mică şi de neajutorată, în primul rând îţi dă peste cap conceptul de responsabilitate. Te lasă undeva suspendat. Şi la fel ca starea fizica în care te pregăteşti să sari de undeva de sus cu coarda elastică, şi simţi adrenalină, şi aici e la fel, dar la nivel psihic. E incredibil.

La ce e foarte bun copilul tău?       

C.V.: Înţelege foarte bine lucrurile din jurul ei, este empatică şi are o inteligenţă emoţională surprinzătoare.

B.B.: Încă nu ştiu asta. Mă refer la aptitudini, sau protomeserii. E foarte nostim. Şi face conexiuni rapide care pe mine mă uimesc.

Ce-l face pe copilul tău să râdă?              

C.V.: Gâdilatul pe gât :D De asemenea, jocurile care implică strâmbături ale tatălui său.

B.B.: Cuvântul “caca”. Dacă e implicat în vreo poantă, atunci e foarte amuzant. Apoi limbile inventate. Situaţii comice din joaca noastră cu păpuşele, în care cineva se impiedică şi cade. Cred că aceleaşi lucruri care îi fac şi pe adulţi să râdă. La un alt nivel.

Ce-ţi place cel mai mult să faci cu copilul tău?  

C.V.: Îmi place să glumesc cu ea şi, mai ales, îmi place când se străduieşte să înveţe ea cum să glumească cu mine.

B.B.: Să ne jucăm cu personaje. Să punem în scenă poveşti cu păpusi sau omuleţi lego. Facem un fel de regie de spectacol, cu decoruri, cu mişcare.

Există lucuri pe care le faci doar tu cu copilul tău? Dă-ne câteva exemple!           

C.V.: Cântăm. Când are / am răbdare.

B.B.: Nu cred. Nu ştiu sigur. În principiu, face cam aceleaşi lucruri şi cu tatăl meu. E preferatul lui. Îl iubeşte mult pe bunicul. Poate există diferenţe de abordare a jocului, dar ca activitaţi principale, nu avem ceva doar al nostru.

Dacă l-am întreba pe copilul tău cum îţi place să-ţi petreci timpul liber ce ar spune?

C.V.: Probabil ar spune că sunt plecat de acasă.

B.B.: Nu ştiu dacă ştie ce e timpul liber. Ar zice probabil că stau la calculator. Asta mă vede făcând cel mai des.

Care este cel mai amuzant lucru pe care l-a spus copilul tău?    

C.V.: ”Oh my freakin’ god”!

B.B.: E şi amuzant şi emoţionant, cumva. Eram într-o parcare şi tocmai îi explicasem pentru a nu ştiu câta oară cum pămantul se învârte pe loc şi din cauza asta o dată e zi, o dată e noapte. Şi apoi m-am uitat la el şi stătea nemişcat. L-am întrebat ce face, de ce s-a oprit şi mi-a spus că vrea să audă cum se învarte pămantul. A fost foarte drăguţ.

De ce e unică meseria de tată? 

C.V.: E unică în măsura în care orice meserie este atunci când e făcută cu suflet. Diferenţa cred că stă totuşi în legatura emoţională pe care o formezi cu copilul, un soi de trăire pe care nu o poţi replica în nici un alt compartiment al vieţii tale.

B.B.: Înainte să practici o meserie, faci o şcoală despre asta. Despre a fi tată nu ştii nimic. Înveţi din mers şi e ca un salt cu paraşuta.

Care este cel mai greu lucru  în meseria de tată?  Dar cel mai grozav?    

C.V.: Pentru mine, timpul şi răbdarea. Atunci când sunt plecat, mi se face un dor pe care nu l-am mai simţit faţă de alte persoane/ lucruri. Momentul în care ne reîntâlnim şi stingem acest dor reciproc este extrem de intens – una dintre rarele trăiri adevărate pe care le avem în timpul vieţii.

B.B.: Nesiguranţa că faci bine ceea ce faci. Ai în faţa un om pe care îl modelezi. Îi imprimi direcţii care lui îi vor modifica viaţa. Şi pe a lui şi poate a altor oameni cu care va veni în contact. Faptul că-ţi poţi retrăi copilăria la un anumit nivel. Reconstruieşti o imagine paralelă cu cea a copilăriei fiului. Încerci să oferi lucruri care ţi-au lipsit ţie la vremea respectivă, redescoperi plăcerea jocului. E o anume libertate pe care altfel, viaţa singură, cu slujba, casa, probleme, datorii, nu ţi-o poate da.

În relaţia cu copilul tău faci lucrurile mai degrabă la fel sau diferite faţă de cum le făcea tatăl tău?

C.V.: Diferite.

B.B.: Cred că diferite. Eu nu-mi amintesc  să se fi jucat cineva cu mine când eram mic. Cred că mi-am petrecut copilăria în mare parte stând singur. Dar n-am deloc amintiri de la 4 ani, deci n-aş putea spune.

Cum ai vrea să te descrie copilul tău la 18 ani? Dar la 40?

C.V.: Tânăr / Se crede tânăr.

B.B.: Nu ştiu. Nu m-am gandit. E prea departe. Sper să putem fi prieteni în viata, dincolo de a fi tată şi fiu.

Trei sfaturi pentru un viitor tătic!

C.V.: Înarmează-te cu răbdare, umor şi bani!

B.B.: N-am sfaturi. Şi nu cred c-o să am niciodată. Pentru că nu ştiu nimic sigur. Nu pot formula definiţii şi să le dau drept certitudini. Poate doar unul: ţineţi-vă bine, nimic nu va mai fi la fel :)

Scrie aici un mesaj pentru copilul tău!  

C.V.: Te iubesc!

B.B.: Te iubesc! ÎI spun asta în fiecare zi.

Mulţumim pentru răspunsuri

Pe Cosmin şi Bobo îi mai găsiţi şi aici şi aici!

Intervievatoare: Echipa  Atelierul Părinţilor

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>