Un tătic total: Florin Nichifiriuc

Pe Florin l-am cunoscut la Șezătoarea Părinților; era o prezență discretă, însă imposibil de ignorat. Mereu cu cîte un copil în brațe sau după gît, stătea în rîndul doi, gata să o ia din loc, la plimbare, în caz că ar fi început niscaiva țipete sau bruiaje; printre mîngîieri și gesturi tandre, risipite asupra copilului care începea să devină agitat, Florin era prezent, atent, calm și imperturbabil. Am înțeles rapid de unde venea toată siguranța zîmbetului expansiv al soției sale, dar și seninătatea copiilor lui: Florin era mereu acolo, în spate sau lîngă, tată, soț, partener; o adevărată plasă de siguranță; un REPER.

Florin Nichifiriuc este programator la Soft Vision și este tatăl a trei copii: un băiat, Matei și două fete, Areta și Eva. De ce ”tătic total”? Păi, citiți răspunsurile lui și cred că va fi suficient de clar:

Cum te strigă copiii?

”Tatiiii” sau “Măi, tati, măi” :)

Cum a fost când i-ai văzut prima dată?

Am fost emoționat (la toți), dar la Matei cred că a fost și un pic frică/panică atunci când l-am luat în brațe și era așa mic :)

La ce e foarte bun copilul tău?

Matei e foarte bun la: calcule, are memorie foarte bună (poate prea bună :) și muzică, Areta este o dansatoare și o pictoriță talentată, iar Eva o să vedem, deocamdată doar se face auzită :) . Probabil va fi orator sau politician.

Ce-l face pe copilul tău să râdă?

Pe Areta de cele mai multe ori Matei, pe Matei de cele mai multe ori când îi fac “gâdilici”, Evei doar trebuie să îi zâmbești și râde :)

Ce-ţi place cel mai mult să faci cu copilul tău?

Dificilă întrebare, sunt multe lucruri plăcute. E greu să îi împaci pe toți, dar cu toți cred că cel mai mult îmi place când ne jucam de-a ”dii, căluț” prin casă și “calul”: e cu toți 3 în spate, câteodată și toată lumea râde până când nu mai poate calul :)

Există lucuri pe care le faci doar tu cu copilul tău?Dă-ne cateva exemple!

Cu Matei când mergem cu Maxi (taxi – n.r.) la grădi, în față la Mitropolie, avem noi niște curse pe care le facem, și de cele mai multe ori pierd lamentabil… Cu fetele încă nu am un lucru pe care să îl facem doar noi…

Dacă l-am întreba pe copilul tău cum îţi place să-ţi petreci timpul liber ce ar spune?

Sincer și eu aș fi curios de răspuns :) , pentru că dau cele mai trăznite raspunsuri. (Eu aș intreba ”care timp liber”… :p)

Care este cel mai amuzant lucru pe care l-a spus copilul tău?

Sunt multe lucruri amuzante pe care le spun cei mici. Dar cel mai amuzant e când încearcă Areta să spuna ”portocaliu”.

De ce e unică meseria de tată?

Ca în orice meserie, în cea de Tată crești, “te dezvolți profesinal” odată cu timpul, cu experiența, cu cât stai mai mult cu copiii, cu atât ai mai multe satisfacții. Dar, spre deosebire de o meserie, cu copiii nu poți să zici că intri în monotonie, fiecare zi e unică.

Cum te-ai pregătit / educat pentru meseria de tată?

Nu cred că m-am pregătit prea mult dinainte, am devenit pe parcurs. Am început să studiez, să ma educ despre aceasta meserie, după ce am început sa merg la Atelierul Părinților, de la ateliere am învățat foarte multe, am început să citesc diferite cărți recomandate.

Cum ai vrea să te descrie copilul tău la 18 ani? Dar la 40?

Sincer, nu m-am gândit așa departe, dar când ma gândesc că Matei deja are aproape 6 ani, nu mai e mult :) . Probabil aș vrea să zică despre mine că i-am susținut în tot ce au vrut sa faca și că îi susțin în continuare. La 40 de ani, “copii, vine bunicul!” :)

Trei sfaturi pentru un viitor tătic!

1) Fii alături atât de cel mic, cât și de mamă!

2)Incearcă să fii un tată bun pentru copilul tău

3) Incearcă să fii ca acest tată:  http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/08/sfaturi-parintesti.html

Care este cel mai greu lucru în meseria de tată?

Nu știu care e cel mai greu lucru. Poate faptul că, oricât de mult te-ai juca cu ei, dacă se lovesc tot la mama se duc :)

Dar cel mai grozav?

Cel mai grozav e seara, când vii acasă obosit după o zi de muncă și copiii ies în întâmpinare și iți spun ”Tatiiii!” și toate probleme dipar, cel puțin pe moment :)

În relaţia cu copilul tău faci lucrurile mai degrabă la fel sau diferite faţă de cum le făcea tatăl tău?

Eu încerc să fac o parte din lucruri diferit de cum le făcea Tata, dar câteodată realizez că procedez exact la fel…

Scrie aici un mesaj pentru copilul tău!

Va iubesc mult, mult, mult!

Interviu realizat de echipa ATELIERUL PĂRINȚILOR

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>